Ufalt.Net - Türkiye'nin URL Kısaltma Servisi

Son birkaç aydır üzerinde çalıştığımız bir proje ufalt.net. Dünyada çok yaygın olarak kullanılmaya başlayan URL kısaltma servislerinden birisi. 


Fonksiyon açısından farklılığı var mı? 


Şu anda v0.2 olarak yayında olan sistemin herhangibir  "URL shortener" sitesinden bir farkı yok. Yabancı benzerleri (bit.ly v.b.) gibi, verilen herbir URL için tekil bir ufalt.net linki yaratılıyor sistemde. 


E peki olayı ne bu sistemin? 


Öncelikle bu çalışma AdresGezgini LTD. olarak yürütttüğümüz bir  AR-GE çalışması. Ticari bir bekletisi olmayan bir çalışma. Ama tabi ki bir amacımız var. Açıkcası zaten, Türk olup yurtdışında geliştirilmiş olan url kısaltma servislerini kullanan kişilerin tamamının bunları bırakıp ufalt.net hizmetini kullanacakları gibi çok ütopik bir beklentimiz yok. Ancak siteye girildiğinde de görüleceği üzere arayüzümüz tamamen Türkçe. Bu sebepten bu sitenin ortalama Türk internet kullanıcıları tarafından daha çok tercih edileceğine dair (belki yine de ütopik) bir beklentimiz var.




Sizin alanadı çok uzun neden bunu kullanayım ki?

En sık karşılaştığımız yanılgılardan birisi de bu. Toplamda sadece bir karakter daha fazla ufalt.net linki. Bit.ly linkleri ile karşılaştıracak olursak şu örneği verebiliriz:


Bu linkin ufalt.net ile kısaltılmış hali:


Olmaktadır. Aynı linki bit.ly sitesinde kısaltırsanız link:


Şeklinde olmaktadır. Hadi alt alta da yazalım kendi gözünüzle görün:


Sadece bir karakter daha uzun. Bir karakter için birbirimizi kırmayalım değil mi  :) ... v0.3 de çok yakında yayında olacak. Bizi izlemeye devam edin...


NOT: Bu arada sitenin kodlamasını yapan arkadaşım Tunç Cerit ve tasarımcı arkadaşım Emre Telci'ye proje için gerçekleştiregeldikleri katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.


Comments

Popular posts from this blog

Latex'te Denklem İçerisine Ufak Boşluklar Koymak

LaTeX'te Sunum Hazırlamak

Erkan Oğur'un Gençlik Yılları