Hasankeyf - Midyat - Mardin

SIU2010 Sempozyumu kapsamında 24.04.2010 tarihinde düzenlenen 1 günlük gezide sırasıyla Hasankeyf, Midyat ve Mardin'in görme şansım oldu. Bilindiği üzere proje tamamlandığında Hasankeyfin sular altında kalması planlanıyor. Adam gibi koruyamıyoruz bari gömelim tarzı bir yaklaşım gibime geliyor biraz ama...












Kısa bir süre öncesine kadar bu mağara tarzı evlerde yaşayanlar çokmuş. Halen tektükte olsa buralarda kalanlar var.












Tepeye doğru çıktıkça Artuklulardan kalma şehir kalıntılarına ulaşılıyor.




Midyat'taki bu iki küçük kız bana plastik bileziklerini satmaya çalıştılar. Ellerinden zor kurtuldum :D





Yukarıdakiler Midyat'ın merkezindeki Süryani Kilisesine ait fotoğraflar.



Mardin'in geleneksel evleri.

Aşağıdaki fotolar Mardin Kasımıye Medresesi'ne ait. Restorasyon çalışmaları süren yapının bulunduğu yerden eşsiz bir Mezopotamya manzarası görmek mümkün.



Medrese içinde bulunan bu havuzun simgelediği şey ise "HAYAT" ... Karşı duvarda görünen delikten gelen su doğumu, havuzda biriken su dünya hayatını havuzdan taşarak dışarıya, yukarıdan Mezopotamya'ya akan su ise ölümü simgeliyormuş. Sarsıcı değil mi?



Kasımiye Medresesi bu manzaraya bakıyor. Karşısı uçsuz bucaksız Mezopotamya ovası... Karşıda görünen bu toprakların bir kısmı Suriye sınırları içerisinde kalıyor.

Mardin'deki en büyük sağlam ve gösterişli yapılardan birisi de Deyrül Zaferan Manastırı. Yoğun ilgi gösterilen bu yere girmek için biraz sıra beklemek gerekebiliyor, zira içeriye belirli sayıda insan alıyorlar.






Mistik şehir Mardin'den gün batımına doğru akşam manzaraları;



Biz hepsini bir günde gezdik ama Mardin Midyat ve Hasankeyf'in herbirine en az birer gün ayırmak gerekiyor sanırım. Umarım bir daha görmek nasip olur oraları...

Comments

Popular posts from this blog

Latex'te Denklem İçerisine Ufak Boşluklar Koymak

LaTeX'te Sunum Hazırlamak

Octave'da Grafik Çizdirme